Ce este redeventa si reverenta

Written by Website Admin on . Posted in Cuvantul zilei

Ce reprezinta redeventa si reverenta si care este diferenta dintre cele doua paronime.

Aceste două cuvinte sunt paronime – adica sunt cuvinte asemănătoare ca forma, dar deosebite ca sens – unul (adica redevența) face referire la o taxa sau o sumă de bani ce trebuie platită de cineva pentru folosirea unor active iar celalalt cuvânt (adica reverența) reprezinta un salut ceremonis făcut prin inclinarea bustului si indoirea ghenunchilor.

REDEVÉNȚĂ, redevențe, s. f. Orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea sau dreptul de folosință a unor active corporale sau necorporale. – Din fr. redevance.

REVERÉNȚĂ, reverențe, s. f. 1. Salut ceremonios care se execută prin înclinarea bustului și îndoirea genunchilor, închinăciune; plecăciune în semn de respect, temenea. 2. Respect, venerație, considerație, stimă. ◊ Pronume de reverență = pronume de politețe. – Din fr. révérence, lat.reverentia.

Comments (4)

 • Dicționar

  |

  O mică sesizare: ai scris praonime în loc de paronime în subtitlul acestui articol

  Reply

  • Website Admin

   |

   Multumesc frumos. Am modificat greseala.

   Reply

 • Carolina

  |

  totusi sensul al patrulea al verbului *a realiza* (dex 2009) ofera si varianta: A-și face o idee precisă despre…, a reuși să înțeleagă, să pătrundă înțelesul unui lucru.

  REALIZÁ, realizez, vb. I. Tranz. 1. A aduce (ceva) la îndeplinire, a face să devină real; a atinge (un scop), a înfăptui. 2. Spec. A crea, a plăsmui (o operă de artă). ♦ Refl. (Despre o persoană, mai ales despre un artist) A se dezvolta pe deplin, a se desăvârși, a-și pune în valoare capacitatea de creație. 3. A obține, a dobândi, a câștiga (ceva); a încasa prețurile (la mărfurile vândute). 4. A-și face o idee precisă despre…, a reuși să înțeleagă, să pătrundă înțelesul unui lucru. [Pr.: re-a-] – Din fr. réaliser.

  Reply

Leave a comment