Pentru romani…

Written by Website Admin on . Posted in Morfologia Limbii Romane

Desi nu are legatura cu scopul acestui website doresc sa impartasesc cu dumneavoastra urmatoarele cuvinte scrise de domnul Ion Ratiu, cuvinte umplute cu sens si dragoste pentru poporul roman.

Cele 10 porunci ale exilatului roman”, formulate de Ion Ratiu la Geneva (1984):

1. Fii mândru că eşti român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil şi vechi. Civilizaţia are rădăcini adânci în pământul ţării noastre.

2. Afirmă-ţi dragostea pentru Patrie ori de câte ori ai ocazia. Nu faci asta pentru că eşti şovin ci pentru că doreşti să îi serveşti pe cei rămaşi acasă.

3. Apără drepturile poporului român, în totalitatea sa. Nu regăţeni, nu transilvăneni, nu basarabeni, nu timoceni, aromâni sau megleniţi. Toţi suntem români.

4. Ajută-ţi compatrioţii din mult-puţinul ce îl ai. Dă-ţi tainul, nu îl precupeţi.

5. Susţine instituţiile româneşti din diaspora, oricât de modeste sau de imperfecte ar fi acestea.

6. Nu critica niciodată, nici măcar prieteneşte, pe românul care se străduieşte să apere sau să promoveze cauza naţională. Fă tu
mai bine decât el.

7. Nu aduce nicio critică, nici măcar „constructivă”, semenului tău care luptă. Critica ta să se afirme prin faptă: fă mai mult şi mai bine decât face el.

8. Fii întotdeauna conştient că gelozia, invidia şi calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat şi slab, care nu mai are nici ţară, nici poziţie în societate. Nu te lăsa pradă acestor sentimente inferioare.

9. Opune-te numai celor care siluiesc voinţa poporului român. Opoziţia faţă de eforturile altor patrioţi români este o irosire de energie.

10. Fă ceva pozitiv pentru ţara ta şi pentru compatrioţii tăi. Oricât de modest sau neînsemnat este ceea ce faci, fă-o în fiecare zi.

 

Multumim.

Romanii au nevoie de eroi!

Comments (3)

 • MariaJ

  |

  Foarte frumos zis…
  Multumim!

  Reply

 • bob

  |

  Nu stiu cat din cele zise mai sus sunt reale insa sunt motivante…
  Pacat ca nu se mai tine cont in zilele noastre…

  Reply

  • jeje

   |

   NU este asa..!
   Inca mai sunt oameni care tin cont de asemenea exemple in Romania.

   Reply

Leave a comment